Objavljeno Komentiraj

Koronavirus u Hrvatskoj. Kako se zaštititi od Coronavirus SARS-CoV-2

Koronavirus u Hrvatskoj. Kako se zaštititi od coronavirus SARS-CoV-2

Koronavirus u Hrvatskoj. Kako se zaštititi od Coronavirus SARS-CoV-2

Koronavirus u Hrvatskoj. Kako se zaštititi od Coronavirus SARS-CoV-2

 

Maske za zaštitu od korona virusa (corona virus) možete kupiti u LifeLock trgovini. Kliknite  OVDJE!

Što je coronavirus?

Coronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači ‘kruna’. Neki coronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala dišnog sustava. No, od 2003. g. počeli su se pojavljivati novi coronavirusi, koji su sa životinja prešli na ljude te se počeli širiti s čovjeka na čovjeka. Dakle, nakon pojave SARS-a u Kini 2002. g. te MERS-a na Bliskom Istoku 2012. g. (koji se još uvijek pojavljuje), sada ponovno imamo novi coronavirus koji se pojavio u Kini.

Što je novi coronavirus?

Novi coronavirus is novi soj coronavirusa koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 (coronavirus disease”). Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.

Koliko je opasan novi coronavirus?

Prema dostupnim informacijama, infekcija novim coronavirusom najčešće uzorkuje blaže simptome poput curenja nosa, grlobolje, kašlja i povišene temperature. Kod nekih osoba može doći do otežanog disanja i razvoja upale pluća, a u rjeđim slučajevima i do smrti. Čini se kako su starije osobe i osobe s kroničnim bolestima (npr. bolesti srca i dijabetes) podložnije težim oblicima bolest.

Može li se čovjek zaraziti novim coronavirusom sa životinja?

SARS-CoV se prenio na ljude sa cibetke, životinje iz reda zvijeri srodnih mačkama, dok se MERS-CoV prenosi s jednogrbih deva na ljude. Postoje i još neki otkriveni coronavirusi koji cirkuliraju među životinjama, ali još nisu prešli na ljude.

Životinjski izvor novog coronavirusa još nije otkriven, što ne znači da se čovjek može zaraziti od bilo koje životinje ili kućnog ljubimca. Vjerojatni izvor zaraze je neka životinja koja se prodavala na tržnici u Wuhanu.

Može li se novi coronavirus prenijeti s osobe na osobu?

Da, novi coronavirus uzrokuje respiratornu bolest i može se prenijeti s osobe na osobu, obično nakon bliskog kontakta sa zaraženim čovjekom, npr. u kućanstvu, na radnom mjestu ili u zdravstvenim ustanovama.

Kako se mogu zaštititi od infekcije novim coronavirusom?

Kako se zaštititi od infekcije novim corona virusom (SARS-CoV-2)? 

Detaljnije informacije o zaštiti pronađite OVDJE!

Maske za zaštitu od korona virusa (corona virus) možete kupiti u LifeLock trgovini. Za pristup poveznici za kupovinu navedenih zaštitnih respiratora kliknite  OVDJE!

Kako se novi coronavirus širi?

Novi coronavirus je respiratorni virus koji se primarno širi u kontaktu s inficiranom osobom putem kapljica iz usta i nosa koje nastaju prilikom govora, kašljanja i kihanja inficirane osobe. Zato je važno da svatko prakticira respiratornu higijenu.

Koliko dugo novi coronavirus može preživjeti na površinama?

Još uvijek nije točno poznato koliko dugo novi coronavirus preživljava na površinama. Dosadašnje spoznaje nam govore kako virus može preživjeti na površinama svega nekoliko sati. Uobičajeni dezinficijensi uništavaju virus.

Kolika je inkubacija za infekciju novim corona virusom?

Procjenjuje se kako inkubacija traje od 1 do 12,5 dana (prosječno 5-6 dana). Budući da inkubacija za SARS i MERS može biti do 14 dana, Svjetska zdravstvena organizacija preporuča praćenje od 14 dana za osobe koje su bile u kontaktu s potvrđenih slučajem bolesti.

Postoji li specifično liječenje bolesti uzrokovane novim corona virusom?

Ne postoji posebno liječenje za ovu bolest. Pristup liječenju pacijenata s infekcijama vezanim uz corona virus je liječenje kliničkih simptoma (npr. povišene temperature) i pružanje njege. Trenutno su neki specifični lijekovi u fazi istraživanja.

Izvor: Svjetska zdravstvena organizacija, ZZJZ

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.